Deficyt kaloryczny. Jedz to, co chcesz i chudnij!

Deficyt kaloryczny to niezwykle korzystne i ciekawe pojęcie, które pomaga chudnąć i tracić na wadze w sposób skuteczny. Jest to w dziedzinie dietetyki praktycznie jeden pewny sposób na odchudzanie, który gwarantuje efekty. Choć nie jest to magiczne zaklęcie przy pomocy którego rozwiążemy wszystkie nasze problemy, gwarantuje, że jeśli będziemy stosowali je w odpowiedni sposób, z pewnością stracimy na wadze. Czym zatem jest deficyt kaloryczny i jak działa? Jak to możliwe, że wykorzystując go możemy chudnąć jedząc to, co chcemy?

Czym jest deficyt kaloryczny?

Deficyt kaloryczny to sytuacja organizmu, w której otrzymał on mniej kalorii dziennie, aniżeli spala. Jest to zatem ujemny bilans kalorii, gdzie jemy mniej energii, niż wykorzystujemy do codziennego funkcjonowania. Jest to bardzo proste i wręcz podstawowe założenie dietetyki, a także planów odchudzających. Te przeważnie posiadają jednak dużo więcej założeń związanych z typem pożywienia, makroskładnikami czy sposobami żywienia. Biorąc pod uwagę jednak podstawowe założenie – deficyt kaloryczny, może być jedynym sposobem i umożliwiać nam skuteczne chudnięcie.

Deficyt kaloryczny możemy wykorzystywać w prosty sposób do odchudzania się bez konieczności wprowadzania skomplikowanych czy drogich diet, a także katowania się produktami, których nie lubimy. Wykorzystując zatem deficyt kaloryczny i pilnując go oraz jedząc nadal wszystko to, co lubimy, możemy skutecznie się odchudzać.

Dlaczego jest skuteczny?

Zasada działania deficytu kalorycznego jest niezwykle prosta i to ona jest kluczem do sukcesu tego sposobu odchudzania się. Jeśli w ciągu dnia dostarczymy do organizmu mniej kalorii aniżeli spaliliśmy, będzie tracił on swoją masę. Jest to proste i skuteczne założenie medyczne które nie ma innych reguł, wyjątków czym rozbieżności i warunków. Niezależnie od tego, co jemy, jeśli będziemy jedli mniej niż potrzebujemy do dziennego funkcjonowania, będziemy tracili na wadze.

Skuteczność tego sposobu odchudzania się tkwi w prostocie. Przestrzegając tylko tej jednej zasady, mamy pewność i gwarancję, że będziemy tracili na wadze. Nie musimy uwzględniać innych elementów, które również odpowiadają za skuteczność odchudzania, tak jak ma to miejsce w przypadku innych diet, a więc nie musimy obawiać się skomplikowania czy niepowodzenia spowodowanego innymi błędami.

Wykorzystując tylko deficyt kaloryczny do odchudzania się, jest nam również łatwiej stracić na wadze, gdyż możemy w dalszym ciągu utrzymywać nasze przyzwyczajenia żywieniowe i zmieniać je w sposób bardzo łagodny i długotrwały. Jest to praktycznie niemożliwe przy innych dietach, które często diametralnie różnią się od naszego stylu żywienia. Powoduje to w efekcie, że po krótkim czasie wysiłku porzucamy niekomfortowe diety i wracamy do naszych starych nawyków za zdwojoną siłą.

Jak schudnąć przy pomocy deficytu kalorycznego?

Aby chudnąć przy pomocy deficytu kalorycznego, powinniśmy przestrzegać tylko jednej zasady. Powinniśmy spożywać mniejszą ilość kalorii, aniżeli jest nam potrzebna do życia w ciągu dnia. Odpowiednią ilość kalorii możemy wyliczyć na podstawie specjalnych kalkulatorów w których wprowadzamy nasz wiek, płeć, wagę i wzrost, a także poziom aktywności fizycznej. Jako wynik otrzymujemy ilość kalorii, którą spalamy każdego dnia. Wiedząc to, powinniśmy spożywać mniejszą ilość kalorii, a dzięki temu utrzymywać deficyt kaloryczny.

Ogólnie, warto ustalić poziom deficytu pomiędzy 300 a 400 kalorii. Będzie to wystarczająca ilość która pozwoli nam się odchudzać, a także nie będzie zbyt uciążliwa. Bardzo ważnym elementem jest również regularne przestrzeganie deficytu tak, aby utrzymywać go przez dłuższy czas. Możemy co pewien czas pozwolić sobie na jego przekroczenie i nie wpłynie to negatywnie na cały proces odchudzania, gdyż bazuje na długotrwałych zdrowych nawykach żywieniowych.

Utrzymując deficyt kaloryczny, w dalszym ciągu będziemy mogli jeść to, co lubimy i to, na co mamy ochotę. Warto jednak regularnie zmieniać nasze nawyki żywieniowe na bardziej zdrowe, gdyż dzięki temu będzie nam łatwiej utrzymywać deficyt kaloryczny. Jeśli będziemy bazowali na zdrowym pożywieniu, będziemy mogli jeść go więcej, a dzięki temu nie będziemy odczuwali tak bardzo deficytu kalorycznego. Będzie to pozytywne błędne koło, które będzie napędzało nasze żywienie.

Bardzo ważnym aspektem deficytu kalorycznego, który pozwala chudnąć szybko i skutecznie jest również stosunek makroskładników, jakie przyjmujemy w pożywieniu. Zaliczamy do nich węglowodany, tłuszcze i białka. Węglowodany powinny stanowić ok. połowę energii pozyskiwanej z pożywienia, tłuszcze pomiędzy 20 a 30%, a białka pomiędzy 10 a 20%. Choć odpowiednie wartości będą zależały od celu, który chcemy osiągnąć, powinniśmy pilnować takich proporcji. Pomoże nam to utrzymać odpowiednią strukturę naszego ciała która będzie składała się z dużej zawartości mięśni, a także małej zawartości tłuszczu. Jedząc mniejszą liczbę kalorii, aniżeli jest nam potrzebna do przeżycia dziennie schudniemy, ale wykorzystując tylko węglowodany np. słodycze, będziemy tracili na wadze, a nasze ciało będzie składało się z większej ilości tłuszczu i mniejszej ilości mięśni.

Jakie ma to zalety?

Przede wszystkim deficyt kaloryczny pozwala na skuteczne chudnięcie. Jeśli będziemy go utrzymywali, nie ma innej opcji jak tracenie na wadze. Porównując główną zasadę odchudzania z innymi – często dziwnymi czy niezrozumiałymi metodami, wystarczy przestrzegać prostej zasady, aby tracić na wadze. Zaletą tego typu odchudzania się również jest możliwość łagodnego wprowadzenia zdrowego trybu życia, a także kontrolowania go. Możemy elastycznie zmniejszać lub zwiększać deficyt w zależności od naszych możliwości czy celów, które chcemy osiągnąć. Na deficycie kalorycznym możemy jeść również rzeczy, które lubimy takie jak np. lody czy pizzę, a więc nie musimy z dnia na dzień rezygnować z jakości jedzenia i spożywać rzeczy, których nie lubimy. Wszystko to pomaga pozyskiwać zauważalne efekty, które nas motywują, a także utrzymywać deficyt kaloryczny w dłuższym czasie. Również nas nasz organizm z czasem przyzwyczai się do takiego stylu żywienia i będzie lepiej na niego reagował. Jest to bardzo ważne, gdyż szokowe zmienienie żywienia przy różnego rodzaju dietach wprowadza więcej szkód niż korzyści.

Maciek Mach

Hej, jestem Maciek - zapraszam Cię do mojego świata. Od ponad dwóch lat dzielę się swoją wiedzą dotyczącą męskiej mody i stylu życia.